یکی از مشکلات شایعی که هم خانمها و هم آقایان را مبتلا میکند، بی اختیاری ادرار است. زمانی که فرد نتواند مثانه خود را به خوبی کنترل کند، قادر به کنترل ادرار هم نخواهد بود. در نتیجه بی اختیاری در خروج ادرار به وجود میآید. به هر میزان که سن افزایش پیدا کند، این اختلالات نیز بیشتر میشوند. علائم متعددی وجود دارند که نشان از بی اختیاری در کنترل ادرار دارند. زمانی که فرد این علائم را در خود مشاهده کرد، باید سریعا به یک پزشک مراجعه کند. این پزشک بدن فرد را معاینه میکند تا اگر لازم است، بی اختیاری ادرار را درمان کند. دکتر میرمعصومی یکی از بهترین پزشکان در زمینه درمان بی اختیاری ادراری می باشند که شما میتوانید از خدمات ایشان برای درمان و پیشگیری این بیماری استفاده کنید. در ادامه در مورد تمامی آنچه که باید درباره بی اختیاری ادراری بدانید، صحبت خواهیم کرد.
دلایل بی اختیاری ادرار
اولین و مهمترین چیزی که در مورد بی اختیاری ادرار باید بدانید، علت آن است. باید توجه داشت که بی اختیاری ادرار یک بیماری نیست بلکه تنها مسئله ای آزاردهنده برای فرد می باشد دلایل متعددی وجود دارند که این عارضه را به وجود میآورند از جمله مواردی که شامل علت بی اختیاری ادرار می شوند عبارتند از:
- ممکن است برخی از نوشیدنیها و مواد غذایی که شما مورد استفاده قرار میدهید، باعث شوند که مثانه تحریک شده و میزان حجم ادرار افزایش پیدا کند. البته این مواد غذایی بی اختیاری موقت در ادرار را به وجود میآورند. پس از مدتی ممکن است این عارضه به صورت خود به خود از بین برود.
- دلیل دیگر اختلالاتی هستند که همواره مثانه را با خود درگیر میکنند. بالا رفتن سن، زایمان، بارداری، سرطان پروستات و اختلالات عصبی میتوانند بی اختیاری ادرار را به وجود بیاورند.
- ممکن است با سفت شدن مدفوع و یبوست، شما متوجه بی اختیار شدن در خروج ادرار بشوید. رکتومی که در اطراف مثانه است، میتواند اعصاب مثانه را تحریک کرده و ادرار را افزایش دهد. در نتیجه خروج ادرار وضعیت دیگری پیدا کند و تکرر یابد.
- عفونت ادراری هم عامل دیگری است که این عارضه را ایجاد میکند. در برخی موارد بی اختیاری ناشی از عفونت آنقدر شدت مییابد که بیمار فورا باید به پزشک مراجعه کند.
علائم بی اختیاری ادرار
بی اختیاری در ادرار میتواند علائم مختلفی را با خود به همراه داشته باشد. این علائم در تمامی بیماران یکسان نیستند بلکه از فردی به فرد دیگر متغیرند. با توجه به این که نوع بی اختیاری شما چگونه است، ممکن است با علائم مختلفی مواجه شوید. به هر حال علائم زیر میتوانند در پی بی اختیار شدن ادرار نمود پیدا کنند:
- گیج شدن و حالت خستگی
- زوال عقل
- عصبی شدن ناشی از دفعات مکرر ادرار
- تکرر ادرار و زود به زود رفتن به سرویس بهداشتی
- ضعف در انجام مهارتهای حرکتی
- سرریز شدن ادرار به هنگام ورزش کردن یا سرفه، عطسه و خنده شدید
- تغییر ناگهانی حالت مثانه و مشکل در برقراری رابطه جنسی
- درد در هنگام دفع ادرار یا سوزش مثانه پس از ادرار
زمانی که با این علائم مواجه شدید، باید سریعا نسبت به برطرف کردن اختلالات مثانه اقدام کنید. شما میتوانید درمان به صورت خانگی را امتحان کنید یا به پزشک مراجعه نمایید. دکتر میرمعصومی یکی از باتجربهترین پزشکان برای درمان بی اختیاری ادرار می باشند که به شما برای از بین بردن مشکلات ادرار کمک خواهد کرد.
انواع بی اختیاری در ادرار
شاید تعجب کنید اما باید بدانید که بی اختیاری در ادرار دارای انواع مختلفی است. پزشکانی که در حوزه تشخیص مشکلات مثانه فعالیت میکنند، بر اساس علت به وجود آورده بی اختیاری ادرار آنها را به انواع گوناگون طبقه بندی میکنند. هر کدام از این انواع دارای ویژگیهای خاص خود هستند و به نوعی میتوانند فرد بیمار را درگیر کنند. بی اختیاری عملکردی که از بیماریهای مختلفی مثل دیابت و پارکینسون نشئت میگیرد، بی اختیاری استرسی و بی اختیاری فوریتی مهمترین انواع بی اختیاری هستند. در این موارد زایمان، بارداری و سکته و عفونت دلیل به وجود آورنده بی اختیاری هستند. البته تنها به اینجا ختم نمیشود بلکه انواع دیگری از بی اختیاری ادرار وجود دارند که در ادامه ذکر میشوند:
- بی اختیاری در ادرار تروماتیک
- بی اختیاریهای مادرزادی ادرار
- بی اختیاری ناشی از فیستول
پیشگیری و درمان بی اختیار شدن در ادرار
آیا میدانید که چگونه باید از بی اختیاری ادرار پیشگیری کرد؟ آیا میتوان خطر ابتلا به این عارضه را کاهش داد؟ بله. نکاتی وجود دارند که شما با رعایت آنها میتوانید نقش موثری در کاهش بی اختیاری در ادرار را ایفا کنید. البته باید توجه داشت که در همه موارد این امکان وجود ندارد اما اکثر اوقات نتایج مثبتی را به بار آورده است:
- برای این که مبتلا به بی اختیاری ادرار نشوید، سعی کنید همیشه ورزش کنید و وزن خود را در حد متعادل نگه دارید.
- اگر به سیگار اعتیاد دارید و خود را در معرض خطر میبینید، سیگار کشیدن را ترک کنید. اعتیاد به مشروب و مواد مخدر نیز همین طور است. با ترک این مواد شما میتوانید بی اختیاری را از بین ببرید.
- با مصرف فیبر زیاد میتوانید مانع ایجاد یبوست شوید. زمانی هم که مانع یبوست شوید، امکان این که بی اختیاری در کنترل ادرار کاهش یابد وجود دارد.
اگر با انجام این اقدامات نتوانستید از ابتلا به این عارضه جلوگیری کنید، باید برای درمان به یک پزشک مراجعه نمایید. روشهای مختلفی برای تشخیص این عارضه وجود دارند. پزشک یکی از بهترین روشها را انتخاب کرده و پس از تشخیص، این مشکل را برطرف میکند. معمولا با دارو میتوان بی اختیاری ادرار را از بین برد.
سخن پایانی
ما در این مطلب در مورد علل، علائم و انواع بی اختیاری ادرار صحبت کردیم. با افزایش سن، خطر ابتلا به این عارضه بیشتر میشود. دلایلی همچون عفونت، بیماری دیابت و سرطان، زایمان، پارکینسون و اختلالات عصبی و … باعث ایجاد این مشکل میشوند. اگر از راهکارهای پیشگیری استفاده کردید اما باز هم موفق به جلوگیری از بروز مشکل در ادرار تشدید، باید به پزشک مراجعه کنید. دکتر میرمعصومی با ارائه خدمات پزشکی پیشرفته به شما عزیزان این عارضه را به خوبی درمان خواهد کرد.