جنسیت نوزادی که قرار است متولد شود، در طول تاریخ از مهمترین دغدغه هایی میباشد، که اکثر خانوادهها با آن درگیر هستند. اهمیت این موضوع در دورههای مختلف با توجه به فرهنگها متفاوت است. امروزه این امکان وجود دارد که میتوان جنسیت فرزند را انتخاب کرد. در ادامه این مقاله می خواهیم بیشتر به تعیین جنسیت دختر یا پسر بودن جنین بپردازیم. با ما همراه باشید.
تعیین جنسیت جنین چگونه انجام می شود
انتخاب جنسیت این امکان را به افراد میدهد، تا خانوادهای متوازن از نظر جنسیت داشت و به فرزندان نیز این اجازه داده میشود تا احساس اضافه بودن در خانواده را نداشته باشند. اکثر خانوادهها علی الخصوص در گذشته صرفاً به جهت بدنیا آوردن فرزند دختر یا پسر فرزندان زیادی بدنیا میآوردند. از اینرو دانستن جنسیت فرزند و انتخاب آن میتواند از موضوع زیر جلوگیری کند.
در خانمها دو کروموزوم X وجود دارد ولی در مردان کروموزوم یX و Y وجود دارد. هر یک از تخمکها و اسپرمها شامل یک کروموزوم میباشد. کروموزوم همه تخمکها شامل X میباشد اما اسپرمها شامل کروموزوم X , Y است و در زمان تشکیل لقاح یک کروموزوم از مادر و یک کروموزوم از پدر را جنین به ارث میبرد.
در صورتیکه کروموزومهای ایکس مادر و ایکس پدر در کنار هم واقع شود، جنسیت فرزند دختر میباشد. اگر کروموزوم Y پدر در کنار کروموزوم X مادر واقع شود، جنسیت جنین پسر خواهد بود. از اینرو نقش کروموزوم Y پدر در تعیین جنسیت فرزند دخیل میباشد. بنابراین در صورتیکه تخمک گذاری با سرعت بالای انجام بگیرد، جنسیت جنین پسر میباشد.
تعیین جنسیت قبل از بارداری
قبل از آنکه با روشهای رایج و علمی برای تعیین جنسیت جنین آشنا شوید، لازم است که با کروموزومهایی که در انسان وجود دارد و تعیین کننده جنسیت جنین میباشد آشنا شوید. در حالت کلی دو نوع کروموزوم در همه موجودات زنده وجود دارد که عبارت است از: کروموزوم اتوزوم و کروموزوم جنسی.
انسانها حدود ۲۳ جفت کروموزم دارند، ۲۲ جفت کروموزومهای انسانی از کروموزومهای اتوزوم تشکیل شده و دو کروموزوم یک جفت کاملاً شبیه به هم میباشند و جایگاههای ژنتیک آنها مشابه هم است. جفت ۲۳ کروموزوم جنسی است که عملکرد آن متفاوت میباشد.
کروموزومهای جنسی وظیفه دارند تا جنسیت نوزاد را مشخص کنند و به دو صورت کروموزوم X,Y میباشد. معمولاً یک زن سالم در کروموزوم ۲۳ دو کروموزوم X دارد، ولی مردان دارای کروموزوم X, Y میباشد. کروموزوم X از کروموزوم Y بزرگ میباشد و میتوان چندین جایگاه ژنتیکی را در خود داشته باشد. کروموزومهای جنسی که از اسپرم تهیه میشود، جنسیت کودک را مشخص میکند. بنابراین جنسیت کودک در حالت طبیعی و در زمان لقاح مشخص میشود. امروزه با پیشرفتهایی که انجام گرفته تعیین کردن جنسیت جنین قبل از بارداری و قبل از لقاح میتواند انجام گیرد.
✅بیشتر بخوانید: همه چیز درباره تنگ کردن واژن
تعیین جنسیت قبل از لقاح
برای تعیین جنسیت کودک قبل از بارداری، روشهایی که در علم وجود دارد با این قضیه دخالت داده میشود، همچنین روشهایی که برای تغذیه افراد وجود دارد دخیل میباشد، که در انتخاب جنسیت نوزاد میتواند مؤثر باشد. البته باید گفت که تمامی این موارد به طور صد در صد و قابل اطمینان نیست و امکان دارد که خطاهای ریزی هم رخ دهد. مطمئنترین روشی که میتوان برای تعیین جنسیت قبل از بارداری از آن استفاده کرد، روشهای کمک باروری است.
تشخیص ژنتیکی قبل از لانه گزینی
این روش برای افرادی مناسب میباشد که ناقل بیماریهای ژنتیکی میباشند و همزمان با آن از روش لقاح آزمایشگاهی به صورت IVF استفاده میشود. در این روش متخصصین پزشکی یک سلول را در جنین در زمان تقسیم جدا میکنند و جنسیت آن را مشخص میکنند و تنها جنینی که جنسیت مطلوب دارد وارد رحم مادر میشود. در این روش تعیین جنسیت جنین از موفقیت بالایی برخوردار است، اما امکان دارد که بارداری در دفعات اول انجام نگیرد.
مرتب کردن اسپرم ها
در این روش اسپرمهای X,Y مرد جدا میشود و در آزمایشگاه در زمان انتقال اسپرم با جنسیتی که مد نظر است به داخل رحم زنان از روش تلفیقی که داخل رحم اسپرم IUI, IVF انجام میگیرد.
تشخیص جنسیت جنین
روشهای مختلفی برای تعیین جنسیت جنین وجود دارد، که بعضی از آنها تهاجمی و بعضی دیگر غیر تهاجمی است.
روش تهاجمی: در این روش نمونه برداری کردن از پرزهای کوریونی و آمینوسنتز میباشد. هر دو روش زیر تهاجمی بشمار میآید و تعیین جنسیت در این روش در هفتههای هشتم یا نهم بارداری انجام میگیرد. میزان سختی در روشهای آمینوسنتز بدین صورت است که ممکن است به جنین آسیب برسد و باعث سقط یا ناهنجاری های مادرزادی شودد.
روش غیرتهاجمی: امروز براساس پیشرفتهای انجام شده، از حضور DNA جنین در سرم خون مادر میتوان اقدام به تعیین جنسیت جنین کرد. تشخیصهای غیر تهاجمی نه تنها باعث میشود، که خطراتی که در روش تهاجمی وجود دارد از بین برود، بلکه اضطرابهایی که به بانوان وارد میشود هم از بین میرود. از مزایای این روش میتوان به این مورد اشاره کرد که به عنوان یک پیش آزمایش به حساب میآید، در صورتیکه مشکوک به ناهنجاریهای ژنتیکی در جنین بود، از روش تهاجمی برای دریافت اطمینان بیشتر استفاده میشود.
انجام تعیین جنسیت در مطب دکتر فخرالسادات میرمعصومی با یک مشاورۀ ژنتیک آغاز میشود که طی آن مراحل انجام کار و میزان موفقیت بهصورت کامل و علمی و به زبان کاملاً ساده توضیح داده میشود. در هر صورت، یک زوج متقاضی انجام تعیین جنسیت، پس از بررسیها و آزمایشهای اولیه در صورت خوب و مناسب بودن آزمایشها، در سیکل میکرواینجکشن قرار میگیرند. پذیرش این زوجین در بازۀ زمانی خاص و محدودیت سنی خاص اجرا میشود. پس از ویزیت یا مشاورهها و آزمایشهای اولیه معمولاً زوجین در نوبت قرار میگیرند که ممکن است چندین ماه طول بکشد. پس از این که درمان شروع شد، یک دورۀ درمانی، 1 ماه طول میکشد که در این 1 ماه نیاز است که زوجین (بهویژه خانم) بارها به مرکز برای سونوگرافی و اقدامات دیگر مراجعه کنند.
روشهای غیرعلمی تعیین جنسیت جنین
باورهای قدیمی و عامیانه زیادی وجود دارد که میتوان برای تعیین جنسیت جنین، از روشهای خانگی استفاده کرد؛ مثل تعیین جنسیت با جوش شیرین و نمک. در روش جوش شیرین بر اساس میزان اسیدیته و میزان PT مشخص میشود، که بعد از آنکه جوش شیرین به ادرار بانوان اضافه شد، در صورت حباب دار شدن ادرار جنین پسر میباشد. اما این یک باور اشتباه است. عوامل بسیار زیادی مثل رژیم غذایی بانوان و یا عفونتهای ادراری میتواند بر میزان اسیدی بودن ادرار تأثیر بگذارد. امکان دارد که در طول یک روز با انجام دادن آزمایش زیر هر بار شاهد نتیجهای متفاوت شد؛ که در مورد نمک نیز صادق است میتوان گفت هیچ یک از روشهای فوق پایه علمی ندارد و قابل استناد نمیباشند.
سخن پایانی
امروزه براساس پیشرفتهایی که در علم شده، میتوان قبل از بارداری و لقاح به تعیین جنسیت جنین پرداخت. بهترین روشی که میتوان از طریق آن جنسیت جنین را مشخص کرد، دریافت مشاوره های لازم از پزشک میباشد. یکی از پزشکانی که در این زمینه میتواند به پدر و مادر کمک کند، دکتر میر معصومی است، که با ارائه دادن روشها و مشاورههای لازم میتواند پدر و مادر را یاری کند تا فرزندی سالم با جنسیت مشخص را به دنیا بیاورند.