جراحی لاپاراسکوپی با دقت بسیار بالا کاربردهای بسیار زیادی دارد. این روش قادر به تشخیص برخی بیماری های شکمی، رحمی و حتی سرطان بوده و می تواند اطلاعات مفیدی را در اختیار پزشکان قرار دهد. در ادامه این مطلب از سایت دکتر میرمعصومی به بررسی بیشتر جراحی لاپاراسکوپی، تفاوت جراحی لاپاراسکوپی و جراحی باز، مزایا لاپاراسکوپی و … خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.
جراحی لاپاراسکوپی چیست
در جراحی لاپاراسکوپی که تهاجم بسیار زیادی نیز ندارد پزشکان برای ایجاد برش های بزرگ از دستگاههایی با نام لاپاراسکوپ استفاده می کنند. لاپاراسکوپ ها ابزارهای خاصی هستند که دارای یک لوله کوچک است. این لوله ها با برخورداری دوربین هایی که وضوح بالایی دارند وارد شکم می شوند تا به این طریق تصاویر دقیقی را از فضای داخلی شکم در اختیار پزشکان قرار دهند.
این روش نوین مزیت های قابل توجه ای به دنبال دارد به همین جهت است که تاکنون با استقبال گسترده پزشکان جهت تشخیص و درمان بیماری ها مواجه شده است. برای انجام جراحی لاپاراسکوپی نیازی به بستری شدن طولانی مدت در بیمارستان وجود ندارد و نکته ای که بایستی درباره اینکه آیا لاپاراسکوگی بهتر است یا جراحی باز این است که دوران نقاهت لاپاراسکوپی کوتاه است. تفاوت عمل باز با لاپاراسکوپی در این است که لاپاراسکوپی خونریزی کمی داشته و می تواند شرایط مساعدی را برای شما فراهم سازد.
دلایل انجام جراحی لاپاراسکوپی
دلایل مختلفی می توانند پزشکان را ملزم به انجام لاپاراسکوپی کنند. همان گونه که در بخش ابتدایی مطلب نیز بیان شد این روش تهاجم زیادی ندارد و نسبت به روش های غیرتهاجمی مانند سونوگرافی و توموگرافی کامپیوتری دقت بیشتری دارد. از عمده دلایل استفاده از جراحی لاپاراسکوپی موارد زیر را می توان تشریح نمود:
- تشخیص بیماری های التهابی لگن که به طور معمول لوله های رحمی، تخمدانها و رحم را در بر می گیرند
- تشخیص بیماری آندومتریوز که نشان دهنده ایجاد آندومتر در خارج رحم است
- این روش کاربرد بسیار زیادی در تشخیص حاملکی خارج از رحم دارد. این قبیل حاملگی ها در فضایی خارج از رحم رخ می دهند.
- تشخیص و درمان کیست تخمدان
- تشخیص و درمان فیبروم های رحمی. فیبروم ها در واقع نوعی سرطان رحم هستند که می توانند رحم و اطراف آن را در بر گیرند
- درمان ناباروری در زنان
- درمان دردهای انتشار یافته در شکم و لگن
- درمان آپاندیسیت
سرطان های قابل تشخیص با استفاده از لاپاراسکوپی
لاپاراسکوپی با قابلیت های بی نظیر خود می تواند به پزشکان در تشخیص سرطان نیز کمک کند. برای این امر پزشکان از لاپاراسکوپ برای برداشتن بافت مشکوک استفاده می کنند تا بتوانند آزمایشات لازم بر روی این بافت را انجام دهند. از جمله سرطان هایی که به واسطه این جراحی قابل تشخیص است موارد زیر را می توان نام برد:
- سرطان کیسه صفرا
- سرطان تخمدان
- سرطان مجرای صفراوی
- سرطان کبد
- سرطان پانکراس
روش لاپاراسکوپی بهتر است یا جراحی باز
هر کدام از دو روش لاپاراسکوپی و جراحی باز برای درمان بیماری ها کاربردها و مزایا و معایب به خصوص خود را دارند. اما با توجه به شرایط بیمار و تشخیص و صلاحدید پزشک می تواند هر یک از این روش ها ارجحیت پیدا کند. در حالت کلی روش جراحی لاپاراسکوپی به دلیل دوره نقاهت کوتاه تر و تهاجم کمتر روش محبوب تری می باشد. انتخاب هر یک از این دو روش با توجه به صلاحدید پزشک متخصص باید انتخاب شود و گزینه مناسب تر برای هر فرد می تواند متفاوت باشد.
بیشتر بخوانید: هیستروسکوپی در اصفهان
نحوه انجام لاپاراسکوپی
عمل جراحی لاپاراسکوپی روشی است که نیاز به بستری ندارد و به صورت سرپایی صورت می پذیرد. این امر بدان معناست که می توانید پس از پایان جراحی به منزل خود بازگردید. به طور کلی مراحل لاپاراسکوپی به صورت زیر است و بایستی با دقت بسیار زیادی انجام شود.
- در مرحله اول پزشک با تزریق یک سرم وریدی که حاوی داروی بیهوشی است شما را بیهوش می کند. این بیهوشی عمومی موجب می شود تا حین جراحی دردی احساس نکنید. گاهی ممکن است پزشکان از بی حسی موضعی نیز استفاده کنند. در این شرایط ناحیه شکم بی حس می شود.
- پس از بیهوش شدن پزشک با استفاده از ابزارهای خاصی تعدادی شکاف بر روی شکم شما ایجاد می نماید. این شکاف ها عمدتا 2 تا 4 سانتی متر بوده و خطر خاصی به دنبال ندارند.
- پس از ایجاد این شکاف ها لوله های خاصی با نام کانولا از طریق شکاف های ایجاد شده وارد شکم می شوند. این لوله ها قابلیت وارد ساختن گاز اکسیژن به شکم را دارند تا بتوان زمینه های تورم شکم را فراهم ساخت. لازم است بدانید تورم شکمی به تشخیص دقیق تر پزشک کمک خواهد کرد.
- با متورم شدن شکم لوله های لاپراسکوپ وارد شکم شده و شروع به تصویربرداری از فضای داخلی شکم می نمایند. با توجه به این موضوع می توان گفت لاپاراسکوپی می تواند اجزاء داخلی شکم را به صورت واضح به پزشک شما نشان دهد.
- پس از دریافت اطلاعات لازم از طریق این تصاویر گاز کربن دی اکسید موجود در شکم تخلیه شده و لوله های لاپاراسکوپ نیز خارج می شوند.
- در پایان نوبت به بخیه زدن برش ها می رسد.
دوران نقاهت بعد از لاپاراسکوپی
نتایجی که به واسطه این روش دریافت می کنید به عامل های خاصی مانند میزان مهارت پزشک و یافته های او بستگی دارند. بر این اساس توصیه داریم از پزشکانی کمک بگیرید که سوابق درخشانی در این زمینه دارند و می توانند بدون ایجاد ناراحتی خاصی این جراحی را انجام دهند. دکتر میرمعصومی از بهترین دکتر لاپاراسکوپی در اصفهان هستند که تخصص ویژه ای برای انجام جراحی لاپاراسکوپی در اصفهان دارند. عدم انتخاب درست این پزشکان می تواند شرایط سختی را پیش روی شما قرار دهد. عوارض لاپاراسکوپی به صورت زیر هستند که نباید نسبت به آن ها بی توجه بود:
- خونریزی در ناحیه برش ها
- سردرد و تب شدید
- حالت تهوع و استفراغ
- ایجاد تورم در ناحیه شکم
- احساس درد شدید در ناحیه درمانی
سخن پایانی
با توجه به مطالبی که بیان شد می توان دریافت که عمل جراحی لاپاراسکوپی روشی سرپایی و دقیق برای تشخیص و درمان برخی بیماری ها است. این روش دوران نقاهت کوتاهی داشته و به واسطه آن می توان به نتایج خوبی در فرایند درمان خود دست یافت. برای دریافت نوبت مشاوره و معاینه با دکتر فخرالسادات میرمعصومی بهترین دکتر زنان اصفهان می توانید از طریق راه های ارتباطی زیر اقدام کنید.