مشاوره و مراقبت در دوران بارداری امری بسیار حائز اهمیت است. مراقبتهای کلی در دوران بارداری وجود دارد که از جمله آنها میتوان به تغذیه صحیح، ورزش در دوران بارداری، رنگ کردن مو، تزریق واکسن و… اشاره کرد که مادران باردار میتوانند در خصوص هر کدام از این موارد از پزشکان متخصصی همچون دکتر میرمعصومی کمک بگیرند. همچنین دوران بارداری را به سه قسمت سه ماهه تقسیم میکنند که هر کدام از این بخشها دارای مراقبتهای ویژهای هستند. برای مثال از جمله مراقبتهای سه ماهه اول و سه ماهه سوم میتوان به انجام سونوگرافیها اشاره کرد. همچنین یکی از مهمترین مراقبتهایی که در سه ماهه دوم صورت میگیرد انجام غربالگری به منظور بررسی سلامت جنین است. به علاوه در تمام دوران بارداری از آزمایش خون برای بررسی بیماریهای مادر و جنین استفاده میشود. در سه ماهه سوم به سبب نزدیک شدن به زایمان مراقبتها و آزمایشها بسیار افزایش مییابند و برخی از این آزمایشها در جهت تعیین نوع زایمان مورد استفاده قرار میگیرند.
مشاوره و مراقبت های سه ماه اول بارداری
سه ماهه اول بارداری از زمان مثبت شدن آزمایش بتا HCG تا چهاردهمین هفته بارداری را در بر میگیرد. در این بازه زمانی لازم است مراقبتهای کافی را به عمل آورده و از دریافت مشاوره از متخصص و پزشک غافل نشوید زیرا انجام اعمال مناسب و لازم در سه ماهه اول بارداری تاثیر بسزایی بر روی رشد کافی و کامل نوزاد شما خواهد گذاشت.
به عنوان اولین مراقبت لازم است سونوگرافی انجام داده و در خصوص مشکلات محتمل همچون بارداری خارج از رحم اطلاعات کسب کنید. به عنوان مشاوره و مراقبت در دوران بارداری ذکر میشود در هفته هفتم بارداری قلب جنین را با سونوگرافی بررسی کرده و همچنین انجام آزمایشهای روتین بارداری که توسط پزشکان متخصص زنان و زایمان همچون دکتر میرمعصومی تجویز میشود را جدی گرفته و انجام دهید.
از جمله این آزمایشهای مهم میتوان به آزمایش تیروئید، آزمایش دیابت، آزمایش گروه خونی و… اشاره کرد. به علاوه پیشنهاد میشود به منظور بررسی عدم وجود برخی از آنومالیها در جنین، در هفته دوازدهم بارداری سونوگرافی NT چک و بررسی شود. لازم است مادران باردار مراقبتهایی در خصوص تغذیه و داروهای مصرفی در سه ماهه اول بارداری داشته باشند. در این دوره پیشنهاد میشود از مصرف غذاهایی همچون ماهیهای اقیانوسی، ماهیهای بزرگ و تن ماهی و غذاهایی که ویتامین A فراوان دارند، بپرهیزید.
مشاوره و مراقبت های سه ماه دوم بارداری
در سه ماه دوم بارداری که از انتهای هفته چهاردهم شروع و در هفته بیستم به پایان میرسد نیز لازم است مادران مراقبتهایی را انجام داده و از دکترین متخصصی همچون دکتر میرمعصومی مشاورههای لازم را دریافت نمایند. یکی از مهمترین مراقبتهای سه ماهه دوم انجام آزمایش غربالگری بوده که بهترین زمان آن بین هفتههای شانزدهم تا نوزدهم بارداری است که با انجام سونوگرافی و یک آزمایش خون به خصوص صورت میگیرد. همچنین در صورتی که حاملگی در سن بالا رخ داده باشد در این بازه زمانی طول دهانه رحم را از لحاظ احتمال زایمان زودرس با دقت بررسی میکنند.
همچون سه ماه اول بارداری در سه ماه دوم بارداری نیز مراقبتها و آزمایشهایی برای بررسی وجود آنومالی با انجام اسکن کل جنین وجود دارد. اغلب پزشکان متخصص همچون دکتر میرمصومی پیشنهاد میکنند در سه ماه دوم بارداری، مادران باردار داروهای خاصی را به منظور عدم آسیب رسیدن به جنین و همچنین بهبود رشد و تکامل او مصرف نمایند. از جمله مهمترین داروهایی که از هفته شانزدهم برای مادران تجویز میشوند، میتوان به قرص آهن و قرصهای ویتامین اشاره کرد. به علاوه مصرف قرص فولیک اسید نیز در این بازه شروع شده و تا هفته بیستم بارداری ادامه خواهد یافت.
مشاوره و مراقبت های سه ماه سوم بارداری
سه ماهه سوم بارداری از هفته بیست و هشتم بارداری شروع شده و تا هفته چهلم ادامه دارد. همچون دیگر دورههای بارداری در سه ماهه سوم نیز لازم است مشاوره و مراقبتهای دوران بارداری را انجام دهید از جمله این مراقبتها میتوان به انجام آزمایشهای نهایی همچون آزمایش خون، آزمایش ادرار یا کشت ادرار، آزمایش قند و تستهای کبدی که مخصوص هفته بیست و هشتم هستند، اشاره کرد. از آنجایی که سه ماهه سوم بارداری دورهای استرسزا برای مادران است پیشنهاد میشود از دریافت مشاوره از پزشکان متخصصی همچون دکتر میرمعظومی غافل نشوید و در خصوص مراقبتهای لازم در این دوره از وی یاری بجویید.
به منظور انجام مراقبتهای لازم یک سونوگرافی دیگر نیز در هفته سی و پنجم بارداری گرفته میشود که جنین را از نظر وزن پوزیشن سر بررسی میکنند تا پزشکان بتوانند نوع زایمان را مشخص کنند. همچنین در این بازه زمانی برای افرادی که اولین بار است بارداری را تجربه میکنند، اندازههای لگن را نیز به منظور شیوه و مشکلات محتمل در حین زایمان بررسی خواهند کرد. به طور کلی سه ماهه سوم بارداری دوره بسیار مهم و حائز اهمیتی در طول بارداری بوده بنابراین لازم است مادران مشاوره و مراقبتهای دوران بارداری را در این بازه زمانی بسیار جدی بگیرند.
بیشتر بخوانید: تعیین جنسیت
مشاوره و مراقبت های کلی در دوران بارداری
مادران پس از دریافت مشاوره در خصوص مراقبتهای لازم در دوران بارداری متوجه میشوند که مراقبتهای کلی وجود دارند که لازم است در طی ۹ ماه بارداری خود به آنها پایبند باشند. از جمله مراقبتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جدی گرفتن خونریزی در دوران بارداری: لازم است در خصوص خونریزی در دورههای مختلف بارداری از پزشکان متخصصی همچون دکتر میرمعصومی مشاور دریافت نمایید.
- رنگ کردن مو: رنگ کردن مو در دوران بارداری به جز در سه ماهه اول و دو هفته آخر بلامانع بوده و مادران میتوانند این کار را انجام دهند.
- انجام واکسیناسیون در دوره بارداری: از تزریق واکسنهای هپاتیت آ، سرخک، سرخچه، آبله مرغان و واکسن فلج اطفال در دوران بارداری بپرهیزید اما تزریق واکسنهای دیفتری، هپاتیت بی و واکسن آنفولانزا مشکلی ایجاد نمیکند.
- تغذیه صحیح در دوران بارداری: سعی کنید به جای افزایش کمیت غذا، کیفیت غذاهای مصرفی خود را افزایش دهید. اسفناج، کلم بروکلی، زرده تخم مرغ، موز و گوجه فرنگی، مواد غذایی حاوی آهن مثل گوشت و حبوبات، مواد غذایی ید و مواد غذایی حاوی کلسیم مثل شیر و لبنیات از جمله مواد غذایی مفید در این دوره هستند.
سخن پایانی
به منظور به دنیا آوردن نوزاد سالم و همچنین جلوگیری از مشکلات محتمل در دوران بارداری لازم است مشاوره و مراقبتهای دوران بارداری را جدی بگیرید. این مراقبتها شامل آزمایشهای گوناگون، سونوگرافی، مصرف داروهای مورد نیاز و… میشوند. پزشکان متخصص همچون دکتر میرمعصومی به شما در این راستا یاری میرسانند.