چسبندگی رحم چیست و چگونه ایجاد میشود؟ درمان سریع این بیماری چیست؟ چسبندگی رحم بعد از سزارین چه علائمی دارد؟ این بیماری چه عوارضی به دنبال دارد؟ برای درمان چسبندگی رحم چه بخوریم؟ آیا چسبندگی رحم ممکن است باعث نازایی شود؟ آیا این نوع بیماری با سونوگرافی مشخص خواهد شد؟
بیماری چسبندگی رحم که به آن سندرم آشرمن (Asherman Syndrome) نیز گفته میشود، وضعیتی است که در آن بر اثر هر گونه آسیب، عفونت و …، پوشش و دیواره داخلی رحم به یکدیگر میچسبد. در چسبندگی داخل رحمی در واقع، یک بافت اسکار در داخل واژن ایجاد خواهد شد. این بیماری که سبب بروز علائمی نظیر درد لگن، خونریزیهای غیر طبیعی لگن و … در فرد میشود، میتواند منجر به مشکلات و عوارض جبرانناپذیری از جمله ناباروری، سقط جنین و … شود.
چسبندگی رحم چه علائمی دارد؟
بروز پریودهای کم و بسیار سبک (هیپومنوره)، نداشتن قاعدگی و یا خونریزیهای غیر طبیعی رحم از جمله شایعترین علائم چسبندگی رحم و یا سندرم آشرمن است. این حالت همچنین ممکن است به این صورت باشد که در دوران قاعدگی خود، بدون آن که هیچ گونه خونریزی داشته باشید، تنها احساس درد و ناراحتی کنید. این حالت به این دلیل رخ میدهد که خون به علت انسداد، نمیتواند از رحم خارج شود. البته دلایل دیگری نیز ممکن است سبب بروز این حالت شود که از جمله آنها میتوان به یائسگی، ورزش بیش از حد، فشار، کاهش وزن ناگهانی، مصرف قرصهای ضد بارداری، سندرم تخمدان پلی کیستیک و … اشاره کرد.
چسبندگی رحم همچنین ممکن است سبب شود تا هنگام برقراری رابطه جنسی، احساس درد و ناراحتی داشته باشید. البته درد در هنگام مقاربت جنسی، ممکن است دلایل دیگری مانند بیماری التهابی لگن، افتادگی رحم و … داشته باشد که برای تشخیص دقیق علت آن، باید به بهترین دکتر زنان در اصفهان مراجعه کنید. چسبندگی رحم همین طور میتواند سقط جنین را در پی داشته باشد که در این حالت نیز، برای تشخیص دقیق علت سقط جنین، باید به پزشک خود مراجعه کنید.
در ادامه نیز، علائم چسبندگی رحم را به طور خلاصه بیان کردهایم:
- سقط جنینهای مکرر
- وجود مشکلاتی در باردار شدن
- احساس گرفتگی شدید یا درد لگن
- بروز خونریزیهای غیرطبیعی رحمی
- احساس درد و ناراحتی هنگام برقراری رابطه جنسی
- قاعدگیهای کم و بسیار سبک (هیپومنوره) و یا نداشتن قاعدگی
علل ایجاد چسبندگی رحم
بیماری چسبندگی رحم در اثر عوامل مختلفی بروز پیدا میکند که از جمله آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- عفونتهای حاد و شدید
این نوع عفونتهای حاد و مکرر که باعث از بین رفتن آندومتر داخل رحم خواهند شد، میتوانند باعث بروز چسبندگی رحم شوند.
- کورتاژ سخت
این نوع جراحی کورتاژ که عمدتا به دلیل بیرون آوردن جنین مرده در داخل رحم انجام میشود، ممکن است به بافتهای آندومتر داخل رحم آسیب برساند. چرا که جنین مرده در این حالت به رحم چسبیده و به راحتی از آن جدا نخواهد شد.
جراحی هایی مانند جراحی آپاندیس، جراحی کیست تخمدان، فیبروم رحمی و … که در اعضای شکمی و داخل لگن انجام میشوند، ممکن است سبب بروز چسبندگی رحم شوند.
روشهای درمانی چسبندگی رحم
چسبندگی رحم که برای هر فردی میزان و شدت متفاوتی دارد، روش های درمانی مختلفی خواهد داشت که در ادامه به مهمترین آنها پرداختهایم:
- هیستروسکوپی
هنگامی که بافت اسکار ایجاد شده در رحم، نازک و خفیف باشد این امکان وجود دارد تا از طریق روش هیستروسکوپی به راحتی برداشته شده و حذف شود.
- استروژن درمانی
در این روش نیز در صورت تشخیص پزشک، دارو های استروژن خوراکی برای بیمار تجویز خواهد شد که به بهبود دیواره رحم به خوبی کمک کرده و روند برطرف شدن چسبندگی ایجاد شده در رحم را سریعتر میکند. این قرصها همچنین از بروز دوباره چسبندگی رحم به خوبی جلوگیری خواهند کرد.
- انجام جراحی لاپاراسکوپی
این روش نیز مانند هیستروسکوپی، به برداشته شدن بافت ایجاد شده در ناحیه رحم به خوبی کمک میکند.
- مصرف داروهای ضد التهابی
استفاده از این قبیل داروها نیز که باید تحت نظر و تجویز پزشک مصرف شوند، احتمال بروز مجدد چسبندگی رحمی را به خوبی کاهش میدهد.
- استفاده از سوند در داخل رحم به مدت محدود برای چند روز تا چند هفته
این روش نیز شامل یک سوند پلاستیکی است که در مجاری رحمی قرار داده شده و از این طریق، مانع عود مجدد چسبندگی رحمی خواهد شد. البته این سوند، به صورت موقت استفاده شده و بعد از گذشت چند روز تا چند هفته، از بدن فرد خارج خواهد شد.